Asmanın Gelişimi ve Su 1

Asmanın gelişmesi için kök derinliğindeki nem oranı sürekli solma noktasına (permenant wilting point) düşmemelidir. Bu noktada asma solma gösterir, köklerin çevresinde su olsa bile tekrar canlanamaz, büyüme ve diğer bitki fonsiyonları devam edemez, asma stres belirtileri göstermeye başlar.

figure3-2

Nem oranı sürekli solma noktasına düştüğü zaman :

  1. Sürgün gelişmesi yavaşlar, sonra da durur. Sürgünler kısa ve zayıf kalır. Erken odunlaşma başlar.
  2. Önce sürgün ucu ve genç yaprakla solmaya başlar, yaprak renkleri, canlı yeşil renklerden koyu grimsi renklere dönüşür.
  3. Eğer su azalmaya devam ederse, genç yapraklar kenarlarından kıvrılmaya başlar, yaşlı yapraklar kenarlarından başlayarak kahverengileşir ve giderek kurur ve dökülürler.
    su3
  4. Yaprak koltuklarında verimliliğe yönelik olarak kışlık gözlerin, farklılaşması yeterince oluşamaz.
  5. Gelişmekte olan taneler, tam iriliğine ulaşamazlar, renkleri tam oluşmaz, kabukları kalın, genellikle kuru madde oranı düşük ve asit oranı yüksek olur.su4
  6. Şaraplık üzümlerde şıra randımanı düşük olduğu gibi aromatik maddelerin tanede yeterli sayıda ve miktarda sentezlenmesi de geri kalır. Sonuçta yapılan şarabın kalitesi düşük olur. Yalnız deneyimli şarap yapımcıları bağları sürekli solma noktasına gelmeden minimum dengede tutmaya çalışarak ben düşme döneminden sonra tanede aroma miktarını artırmayı sağlarlar. Yani asmada çok az su stresi yaratırlar.

    Kontrollü – orta düzeyde bir su stresi yaratmanın bir başka faydası da salkımın büyümesine rakip olan koltuk sürgünlerinin gelişimini yavaşlatmak yada durdurmaktır.su5
  7. Taneler, irileşme döneminde yeterli nemi bulamadığında asmaya sürekli solma noktasına ulaştıktan sonra su verilse bile taneler normal iriliğine ulaşamazlar ve ayrıca donuk renkli kalırlar.
  8. Normal koşullarda hasattan hemen önce kök bölgesinde nemin azalması, sürgün gelişmesini sınırlandırdığı için olgunlaşmayı hızlandırabilir.

REFERANSLAR

http://arastirma.tarim.gov.tr/manisabagcilik/Belgeler/genelbagcilik/BAGLARDA%20SULAMA%20AKAY%20UNAL.pdf

http://croptechnology.unl.edu/pages/informationmodule.php?idinformationmodule=1130447123&topicorder=3&maxto=13&minto=1

http://file.scirp.org/Html/22859.html

http://blog-yard-garden-news.extension.umn.edu/2016/04/water-wisely-grapes-in-home-garden.html

http://file.scirp.org/Html/22859.html

http://wineland.archive.shapeshift.co.za/archive/index.php?option=com_zine&view=article&id=486:the-effect-of-plant-water-status-on-sauvignon-blanc

http://blog-yard-garden-news.extension.umn.edu/2016/04/water-wisely-grapes-in-home-garden.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Irrigation_in_viticulture

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s