Asmanın Gelişimi ve İklim 1

Asmanın gelişimi sıcaklığa, güneşlenme süresine, rüzgar hızına, dolu ve yağmur miktarına bağlıdır.

giris

  1. SıcaklıkToprak Sıcaklığı : Kök bölgesindeki uygun sıcaklığın faydaları
    * Kök gelişimini destekler,
    * Asmanın sürgün gelişimini hızlandırır,
    * Meyve tutumunu artırır,Kumlu topraklar killi topraklara göre daha çabuk ısınır ve soğurlar. Bu yüzden kumlu topraklarda kök gelişimi daha fazladır.Hava Sıcaklığı
    a2

    Dinlenme Dönemindeki Sıcaklık
    : V. vinifera’lar kışın -15 ⁰C ‘ye kadar soğuğa dayanabilmektedir ama – 18 ⁰C ‘de ciddi şekilde zarar görebilir. Tomurcuklar ve odun kısmı zarar görebilir. Hatta bu zarar gören kısımlar kansere yakalanabilir (Agrobacterium faciens) ve asmanın bu şekilde tüm kısımları etkilenir.Aşırı soğuk bölgelerde asmalar toğrağın hemen üzerinde ve gövdesiz olarak yetiştirilir. Kışın asmalar budandıktan sonra üzerleri toprakla örtülür.  İlkbaharda don tehlikesi geçtikten sonra topraklar açılır.Vegetasyon dönemi içindeki  düşük sıcaklıkların etkisi ilkbahar ve sonbahardaki don  (frost) olayları şeklindedir.

    İlkbahardaki Geç Donlar asmalar için daha tehlikelidir:

    A. Kış Gözleri-Ana Sürgün

    Asmaların kış gözleri içerisinde 3 tane sürgün yatağı bulunur. Öncelikle ortadaki sürer ve ana sürgünü oluşturur. Bunun herhangi bir nedenle zarar görmesi, diğer 2 sürgün yatağından yeni sürgünler oluşur. Fakat bunların göz verimliliği düşüktür.

    capture2

    vine  b1

    B. Sürgün ve Çiçek Salkımları

    < – 0.5 ⁰C : zarar görür.
    – 1.1 ⁰C
    ‘ın altına düşmezse veya bu sıcaklıkta çok kısa süre kalırsa : zarar hava koşullarına göre değişir.  Eğer hava serin  geçirmişse zarar az, ama ılık bir havanın arkasından böyle bir soğuk hava dalgası geldiyse zarar daha fazla olur.

    – 1.1 ⁰C ile -3.3 ⁰C arasındaki sıcaklıklardan zarar görmesi süreyle ilgilidir.
    – 3.3 ⁰C‘da birkaç saat kalsa bile yeşil sürgünler ve çiçek salkımları ölürler.

    İlkbahardaki Donlardan Korunma

    I. Çift Budama

    Çubuklar normale göre 60 cm kadar daha uzun budanarak dip gözlerin uyanması 7-10 kadar gecikir. Daha sonra soğuklar geçince veya uçtaki sürgünler 3-8 cm olunca çubuklar esas budanması gerektiği noktadan budanır. Böylece dip gözlerin soğuklarda zarar görme tehlikesi azalır.

    II. Toprak

    Otlu topraklar bitkilerin, gölge etkisi nedeniyle gündüz çok az ısınır.

    Yeni işlenmiş topraklarda ise üst katmandaki hava boşlukları izolasyon görevi görür ve toprağın gündüz ısınmasını azaltır.

    Nemli ve oturmuş toprakta ise gündüzleri daha fazla ısı depolanır.

    avoid

    Don tehlikesi olan zamanlarda toprağın sürülmesinden kaçınmak gerekir.

    Gündüz toprakta depolanan ısı gece havaya radyasyonla dağılır. Gündüzleri toprakta depolanan ısının miktarı nekadar yüksek ise o toprakta don riski de o derece yüksektir.

    Don tehlikesi özellikle gün içinde havanın en fazla soğuduğu sabaha karşı meydana gelir.

    III. Isıtıcılar

    IV. Su Spreyleme


    V. Fanlar (Vantilatörler)

    OLYMPUS DIGITAL CAMERAimg_00761

    Erken Sonbahar Donları :

    Erken sonbahar donları, genellikle asmaların yapraklı olduğu dönemin sonuna doğru etkili olur. Bu dönemde üzümler genellikle hasat edilmiştir. Fakat geç olgunlaşan çeşitlerde asmalar üzerinde üzüm olabilir ve bunlar soğuktan zarar görebilirler.

    Erken Sonbahar Donlarından Korunma Yolları 

    I. Hasat

    grape-harvest

    II. Vantilatör


    Etkili Sıcaklık Toplamı

    Üzümlerin olgunlaşması için asmaların belirli bir sıcaklık toplamına ihtiyacı vardır. Bağ alanı seçimi yapılırken dikkate alınması gereken faktörlerden biridir.

    Eşik Sıcaklık (Base Temperature) : Asma tomurcukları günlük ortalama 10 ⁰C olunca uyanmaya başlar.

    Sıcaklık toplamı hesaplanırken 10 ⁰C üzerindeki sıcaklık değerleri dikkate alınır (⁰C.gün).

    Hesaplama yaparken uyanma-hasat yada çiçeklenme-hasat dönemi dikkate alınır.

    Günlük Etkili Sıcaklık           =       ( Tmax + Tmin ) / 2 – Tana
    (Daily Growing Temperature)

    Tana = 10 ⁰C

    Örnek 1 : Günlük max 23  ⁰C ve min 12  ⁰C ise

    GES = (23+12)/2 – 10 = 7.5 ⁰C

    Örnek 2 : Günlük max 13 ⁰C  ve min 10 ⁰C ise

    GES = (13+10)/2 – 10 = 1.5 ⁰C

    Eğer sıcaklık 10 ⁰C ‘nin altında ise 10 ⁰C , 30 ⁰C’nin üstünde ise 30 ⁰C olarak kabul edilir.

    Örnek 3 : Günlük max 23 ⁰C  ve min 8 ⁰C ise

    GES = (23+10)/2 – 10 = 7.5 ⁰C

    Örnek 4 : Günlük max 33 ⁰C ve min 12 ⁰C ise

    GES = (30+12)/2 – 10 = 11 ⁰C

    Örnek 5 : Haziran ayında ortalama sıcaklık 15 ⁰C ise

    Aylık Etkili Sıcaklık Değeri = (15-10)*30 = 150 ⁰C.gün

    Etkili Sıcaklık Değeri = Nisan+Mayıs+Haziran+Temmuz+Ağustos+Eylül+Ekim   
    (Growing Degree Days GDD    yada  Growing Degree Units GDUs)
    1 Nisan – 31 Ekim

    Örnek 6 : 
    Çiçeklenme-hasat Dönemindeki Etkili Sıcaklık Toplamı ve Olgunlaşma Zamanları

    Etkili Sıcaklık Toplamı (⁰C.gün) Olgunlaşma Dönemi
    < 900 Çok erken
    900 – 1099 Erken
    1100 – 1299 Orta-Erken
    1300 – 1499 Orta
    1500 – 1699 Orta – Geç
    1700 – 1900 Geç
    1900 — Çok Geç

     

    REFERANSLAR

    Bağcılık El Kitabı, Prof. Dr. İbrahim Uzun, Hasat Yayıncılık, 2011

    Montpellier SupAgro – Viticulture Lecture Notes

    https://www.weadapt.org/knowledge-base/vulnerability/e-viticlimate

    https://doubleavineyards.com/news/2011/10/28/winter-protection-of-grapevines/

    http://blogs.missouristate.edu/fruitexperimentstation/2011/11/17/mulching-the-grape-graft-union/http://www.lodigrowers.com/important-structures-features-of-grapevines/

    http://plant-pest-advisory.rutgers.edu/considerations-for-estimating-cold-hardiness-in-wine-grape/http://wine.wsu.edu/research-extension/weather/growing-degree-days/

    http://www.wineskills.co.uk/vinegrowing/vinegrowing-knowledge-base/temperaturehttps://ndawn.ndsu.nodak.edu/help-corn-growing-degree-days.html

    https://brocku.ca/webfm_send/33923

Reklamlar