Pinot Noir Tadımı

20140622_233536_Night
2011 MaisonCoillet Bourgogne Pinot Noir   Á Marsannay             La Côte (Côte D’Or) France

    Almanya’ya geçmeden önce İzmir’e gidip bir süreliğine dinlenmeye karar verdim. Burada Bahi Ailesi  ve Nacar Ailesiyle tekrar biraraya geldik (sanırım şanslı günlerimden birindeyim).

    Amerika’dan kısa süreliğine tatil amaçlı gelen Bahi ailesi’yle daha önceden keyifli bir şarap sohbeti geçirmiş, hatta yapımında rol aldığım şaraplardan da kendilerine tattırma fırsatı bulmuştum. Eğitim ve iş deneyimlerin hakkında konuşunca beni Amerika’ya davet etmişlerdi ama fırsat bulup kendilerini ziyaret edemedim. Bu sefer tekrar davet alınca uzun dönemli planlarım arasına bunu da ekledim.

    Madam Nacar gerçek bir şarap sever. Fransa’dan her geldiğinde şarap sevdiğimi bildiği için bana da mutlaka denemem için şarap getirir. Kendisinin engin şarap-yemek uyumu bilgilerinden de her tadımda yararlanmaya çalışırım. Bu gelişinde de çantasından Burgonya bölgesinden Pinot Noir (Maison Coillet 2011) çıkardı.

     Kitaplardan ve derslerden Pinot Noir üzümünün nekadar kaprisli olduğunu öğrenmiştim. Her toprağı her iklimi  kabul etmez, soğuk iklim yada karasal iklimi tercih eder, toprakta mineral zenginliği arzular, çok nazik-kırılgan bir yapıya sahiptir. Bencilliği monosepaj kalmak istediğinden dolayıdır, kesinlikle kupajı (harmanı) kabul etmez. Pinot Noir için ilk akla gelen yer Fransa (Burgonya) ve Amerika’dır. Daha sonra beyaz şarapta Riesling’i ile ünlü olan Almanya gelir.

20140625_191747

blog2

Madam Nacar, David Bahi, Semra Bahi ve Aynur Cantürk ile yaptığımız  Pinot Noir  2011 Masion Coillet ‘un tadımını özetlemek gerekirse; parlak,orta derinlikte,yakut kırmızısı renginde ve  hâlâ gençliğini koruyan bir şarap. İlk burunda kapalı lâkin havalandıktan sonra ahududu, çilek ve kırmızı elma aromaları ortaya çıkmakta. Tıpkı bir ananas suyu gibi asiditesi yüksek, hafif gövdeli, yumuşak tanenlBlog2 aeri olan, damakta ipeksi bir kıvamlılığa sahip, orta derece alkollü, orta uzunlukta, içimi kolay bir şarap olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca bu şarabın av etleriyle, ördek eti yada hafif soslu tavuk yemekleriyle, keçi peyniriyle ve de  çikolatalı-çilekli-ahududulu hafif bir tatlı ile çok güzel bir  uyum yakalayacağını da öğrenmiş oldum:)

       Pinot Noir’dan gerçekten etkilendim. 2014 bağ bozumu için Almanya’da bir şaraphaneyle anlaşma yaptım.  Böylece, beni cezbeden Riesling ve  Pinot Noir ile yakından tanışma fırsatım olacak. Pinot Noir için kadeh kaldırıyorum:-)

Reklamlar